Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης των λιπαρών μαλλιών

Λιπαρά μαλλιά αίτιαΑπό όλα τα ζητήματα που μπορούμε να έχουμε με τα μαλλιά μας, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ίσως η υπερπαραγωγή των φυσικών ελαίων των μαλλιών, η οποία μπορεί να μετατρέψει την τρίχα σε ινώδη, λιπαρή, θολή. Ο ένοχος βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα της κεφαλής σε κάθε θύλακα της τρίχας. Τα μικροσκοπικά “εργοστάσια παραγωγής” ελαίου, που ονομάζονται σμηγματογόνοι αδένες, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του δέρματος και των μαλλιών μας, λιπαίνοντας και να προστατεύοντας. Οι αδένες αυτοί είναι παντού στο σώμα μας, εκτός από τα χέρια και τα πέλματα των ποδιών. Η υψηλότερη συγκέντρωση είναι ωστόσο στο πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής. Το σμήγμα είναι μια ελαιούχος, κηρώδης ουσία που κάνει πολλά θαυμάσια πράγματα για μας, αλλά κάποιες φορές μπορεί να βγει εκτός ελέγχου. Η ακμή είναι μια συνέπεια της υπερδραστηριότητας των σμηγματογόνων αδένων και τα λιπαρά μαλλιά είναι μια άλλη πολύ ορατή και ενοχλητική “επίδειξη” της δύναμής τους.

Οπότε τι είναι αυτό που κάνει αυτoύς τους αδένες να χάνουν την ψυχραιμία τους και να αρχίσουν να παράγουν περισσότερο σμήγμα από αυτό που χρειάζεται; Οι αιτίες έχουν διάφορες ρίζες. Γενετικής προδιάθεσης, διατροφής, υγιεινής και σε ορισμένες περιπτώσεις  δηλώνουν και κάποια υποκείμενη ασθένεια.

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να έχουν ακμή και το ίδιο ισχύει και για τα λιπαρά μαλλιά. Λέγεται επίσης ότι τα ωραία μαλλιά στους άνδρες και τις γυναίκες, που έχουν πιο αραιές τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό – ως εκ τούτου περισσότερα ωοθυλάκια και σμηγματογόνους αδένες, τείνουν να είναι πιο λιπαρά συχνά. Ο λόγος για αυτό μπορεί επίσης να είναι το γεγονός ότι η λεπτή τρίχα αδυνατεί πολύ πιο γρήγορα από τη χοντρή, και κάθε διαταραχή του τριχωτού της κεφαλής γίνεται ορατή πολύ πιο γρήγορα.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που οι πάσχοντες από λιπαρά μαλλιά συχνά κάνουν είναι να λούζουν τα μαλλιά τους όσο πιο συχνά μπορούν για να ξεφορτωθούν τα έλαια και να καθαρίσουν το δέρμα της κεφαλής. Στην πραγματικότητα είναι το ξηρό δέρμα της κεφαλής που προκαλεί τους αδένες να παράγουν περισσότερο λάδι. Ένα ξηρό τριχωτό της κεφαλής, ακριβώς όπως το ξηρό δέρμα μπορεί να προκληθεί από αντίξοες καιρικές συνθήκες όπως η έντονη ζέστη, μεγάλη έκθεση στον ήλιο, ξηρούς ανέμους ή ακραίο κρύο.

Το λούσιμο των μαλλιών αρκετά συχνά είναι και επιζήμιο, δεδομένου ότι τα βακτηρίδια και οι τοξίνες μπορούν να ενισχυθούν και να  προκαλέσουν ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής, με αποτέλεσμα την υψηλότερη παραγωγή του σμήγματος. Με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες  μπορεί να περιλαμβάνουν μύκητες και λοιμώξεις.

Όταν πολύ λιπαρά μαλλιά σε παχιά τρίχα συμβαδίζουν με πιτυρίδα σε μορφή “λεπιών” , μπορεί να πρόκειται για σημάδι για μία παθολογική κατάσταση, όπως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η οποία θα πρέπει να εξετασθεί και να αντιμετωπιστεί από γιατρό, δεδομένου ότι μπορεί να είναι ένδειξη για μια ακόμη πιο σοβαρή ασθένεια όπως η νόσος του Πάρκινσον ή ακόμη και του ιού HIV.
Πώς να απαλλαγείτε από τα λιπαρά μαλλιά;

Πρώτα από όλα θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο λόγος για λιπαρά μαλλιά σας δεν είναι μία παθολογική κατάσταση. Αν αποκλειστεί αυτό, υπάρχουν πολλά προϊόντα , που μαζί με κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας,  μπορούν να βοηθήσουν.

Η διατροφή είναι το κλειδί

Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση! Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών καθημερινά. Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό για να διατηρήσετε το δέρμα σας και το τριχωτό της κεφαλής σας ενυδατωμένο εσωτερικά ώστε να παραμείνει υγιές. Θυμηθείτε: το ξηρό τριχωτό της κεφαλής έχει την τάση να παράγει περισσότερο λάδι.

Να τρώτε λαχανικά . Μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως θα σας δώσει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε, ώστε και να είστε και να φαίνεστε τέλεια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τρώγοντας πολλά λιπαρά και junk food, αυξάνεται η ανάπτυξη των λιπαρών μαλλιών. Το άλλο άκρο,δηλαδή να μείνουν χωρίς καθόλου έλαια και τα λίπη τα μαλλιά  δεν είναι λύση. Οι οργανισμοί μας χρειάζονται απαραίτητα λιπαρά οξέα για την ορθή λειτουργία τους, και η ισορροπία είναι το κλειδί για μια ακόμη φορά. Συμπεριλάβετε αυτά τα  υγιή λίπη στη διατροφή σας. Ξηροί καρποί, ελαιόλαδο,  ψάρια και φρούτα είναι γεμάτα από αυτά.

Add Comment