Παθητική Γυμναστική

Παθητική ΓυμναστικήΕίναι γεγονός ότι η φυσιολογική μυϊκή δραστηριότητα που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της σωματικής άσκησης, βελτιώνει την ομορφιά αλλά και την σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, διατηρώντας το σώμα νεανικό, ενώ ταυτόχρονα επενεργεί και στα άλλα συστήματα του οργανισμού, παίζοντας ρόλο στη γενικότερη φυσική κατάσταση του ατόμου.

Ιδιαίτερα δε στην περίπτωση υπέρβαρων ή ακόμα και παχύσαρκων ατόμων κρίνεται απαραίτητη η παρουσία της σωματικής άσκησης, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος βάρους τους. Συχνά τα υπέρβαρα άτομα προκειμένου να απαλλαγούν από το πρόβλημα βάρους, καταφεύγουν σε δίαιτες με αποτέλεσμα να εμφανίζουν χαλάρωση λόγω της απότομης απώλειας βάρους. Σε αυτή την περίπτωση οι μύες, επειδή βρίσκονται σε αδράνεια δεν μπορούν να συγκρατήσουν το χαλαρωμένο δέρμα.

Τις περισσότερες φορές τα υπέρβαρα αλλά και παχύσαρκα άτομα χαρακτηρίζονται από μια μεγαλύτερη αδράνεια και δυσκινησία, έτσι αποφεύγουν να ακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής που θα βοηθούσε στην απώλεια βάρους. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν εφαρμόζεται η παθητική γυμναστική, η οποία ως ένα σημείο μπορεί να αντικαταστήσει την ενεργητική σωματική άσκηση.

Με τον όρο Μυοπαθητική Γυμναστική, εννοείται η γύμναση των μυών χωρίς καμία δραστηριότητα του ατόμου. Η παθητική γυμναστική εφαρμόζεται με μηχανήματα τα οποία λειτουργούν με φαραδικά ρεύματα, διοχετεύοντας στους μύες ηλεκτρικά ερεθίσματα. Το ερέθισμα αυτό είναι ιδανικό, γιατί είναι δυνατή η ρύθμιση και η μέτρηση τόσο της έντασης, όσο και της διάρκειάς του και επιτρέπει την αξιολόγηση της απάντησης του μυός στο ερέθισμα. Το ερέθισμα φτάνει στο μυ μέσω των κινητικών νεύρων. Ο μυς αντιδρά στο ερέθισμα με του. Η ιδιότητα του μυός να συστέλλεται αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του, αφού όταν ο μυς ερεθίζεται, αλλάζει σχήμα, βραχύνεται και αυξάνει τη διάμετρό του, χωρίς όμως να μεταβάλλεται ο όγκος του.

“Η παθητική γυμναστική, ως ένα σημείο, μπορεί να αντικαταστήσει την ενεργητική σωματική άσκηση!”

Σήμερα κυκλοφορούν στο εμπόριο διάφορα μηχανήματα μυοπαθητικής γυμναστικής. Υπάρχουν συσκευές οι οποίες έχουν την δυνατότητα να αυξάνουν το μυϊκό τόνο με ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο τρόπο, ερεθίζοντας συκεκριμένες μυΙκές δεσμίδες. Η αλληλουχία των παλμών προκαλεί κίνηση στο μυ ή οποία έχει στατικό χαρακτήρα. Η συστολή που προκαλείται έχει μηδενικό έργο, απελευθερώνει εσωτερική κίνηση στο μυ και έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση ροής του αίματος και την αύξηση της πρόσληψης του οξυγόνου από το μυ.

Επίσης υπάρχουν μηχανήματα που λύνουν ταυτόχρονα προβλήματα πάχους και μυϊκού τόνου. Οι συσκευές αυτές εκπέμπουν ώσεις, αποτελούμενες από σειρές φαραδικών ρευμάτων τετράγωνου τύπου, τα οποία τροποποιούνται σε ηλεκτρικούς παλμούς τραπεζοειδούς μορφής και δρουν στο περιφερικό νευρικό σύστημα. Στο μυ πάνω στον οποίο εφαρμόζεται τα ηλεκτρόδια προκαλείται μια ελαφριά σύσπαση, η οποία ελαττώνει την κατακράτηση των υγρών ενώ ταυτόχρονα επιταχύνει την καύση των λιπών. Κατά τη λειτουργία του μηχανήματος κάθε μεμονωμένη δέσμη μυϊκής ίνας δεν κινείται μόνο κατά μήκος του μυϊκού άξονα, αλλά διαγράφει μια ελαφριά περιστροφή γύρω από αυτόν. Ο δε τραπεζοειδής παλμό βοηθά στην ελάττωση του λιπώδους ιστού προκαλώντας διάσπαση του συσσωρευμένου λίπους.

Τα Μηχανήματα Παθητικής Γυμναστικής προσφέρουν:

1. Μυϊκή σύσφιξη γλουτών, μηρών, μπράτσων, κοιλιακών κτλ.

2. Αποτοξίνωση του οργανισμού

3. Αύξηση του μεταβολισμού

4. Ελάττωση του λιπώδους ιστού

5. Μείωση πόντων σε τοπικό πάχος

6. Εξάλειψη κυτταρίτιδας

Αυτά που μπορεί να προσφέρει ένα μηχάνημα παθητικής γυμναστικής διαφέρουν ανάλογα το ρεύμα που χρησιμοποιείται και η αγωγή που έχει επιλεχθεί από την αισθητικό. Σήμερα λοιπόν στον τομέα της αισθητικής τα μηχανήματα αυτά αποτελούν σημαντικό στοιχείο, αφού προσφέρουν τη δυνατότητα άσκησης μυϊκής σε άτομα τα οποία για διαφόρους λόγους αδυνατούν να απευθυνθούν σε κάποιο γυμναστήριο.

Add Comment